V obchodech se stále častěji setkáváme s biovíny.
Co si pod tímto pojmem máme představit? V čem jsou lepší než klasická vína? Jak může vinař přejít na pěstování biovín?
Co jsou biovína a proč je pěstovat?
Biovína se řadí mezi produkty ekologického zemědělství, bývají charakterizována jako vína vyrobená z hroznů, získaných z vinné révy pěstované dle daných pravidel. V současné době prochází výroba biovína velkým rozvojem, jeho produkce meziročně vzrostla o téměř 70 %. Důvodem je hlavně nenasycený trh po těchto produktech, a to nejen u nás, ale převážně v zahraničí. Možnost exportu je považována za hlavní důvod přechodu na tento způsob pěstování. Velká poptávka po našich biovínech je především v Německu.
Dalším argumentem bývají dotace z evropských fondů. Platí zde ovšem to samé, co u ekologického zemědělství jako celku - smyslem dotací je vyplatit ekonomické ztráty vzniklé tímto druhem hospodaření, nemají sloužit k obohacení se. Od roku 2007 je podpora zajišťována dokumentem Program rozvoje a venkova 2007 – 2013, který patří mezi programy Evropské unie. Tyto projekty schvaluje Evropský parlament v rámci tzv. Společné zemědělské politiky EU.
Jak přejít na pěstování biovín?
Pokud se tedy vinař rozhodne přejít k produkci biovín, musí se registrovat na Ministerstvu zemědělství ČR a tímto se zavázat k dodržování zákona, předpisů a limitních omezení. Základem je tedy tzv. certifikovaná vinice, která není chemicky ošetřena. Je povoleno používat pouze ochranné prostředky na bázi elementárních sír, mědí, mikrobiálních přípravků, toto samozřejmě v předepsaných limitech.
Vinař již nemůže používat syntetické přípravky k hnojení a ochraně rostlin, jako fungicidy, herbicidy nebo akarcidy. To samé platí pro zpracování a skladování, kde není dovoleno využívat chemických stabilizátorů nebo čeřících látek.
Kde hledat pomoc při přechodu na pěstování biovín?
Toto ovšem přináší řadu komplikací, vinice se stávají náchylnějšími k různým druhům hub, plísní a hmyzu. Právě zde jsou velmi důležité zkušenosti a znalosti vinaře. Výhodné je také rozhodnout se pro pěstování odolnějších odrůd vín.
Důležitou roli zde hrají informační a poradenské organizace jako například Svaz integrované produkce hroznů a vína, který navíc pomáhá vinařům s přechodem na ekologický systém.
Přechodné období z konvečního hospodaření na ekologický režim trvá 5 let u starších vinic a 3 roky u mladších vinohradů. V přechodném období již vinař vyrábí biovína, ale prodává je pod značkou „klasických“ vín. Výhodou je, že již v přechodném období zemědělec čerpá dotace. Po tuto dobu je neustále pod dohledem kontrolních orgánů.
Tento jiný způsob pěstování, zpracování a skladování přináší netradiční chutě a vůně. Tímto si také tato vína získávají stále více pravidelných spotřebitelů. Biovína nemají nijak zkrácenou dobu spotřeby, jak se mnohdy mylně uvádí, doporučeno je pouze uchovávat je v o něco chladnějších podmínkách, než vína klasická, a to asi při teplotě 10 °C. Ceny českých biovín začínají asi na 140 Kč (bez DPH) a jsou označena logem a kódem certifikace, pro české výrobky je charakteristické následující vyobrazení:
Co si o tom myslíte?